Onder CPU koelers vindt u allerhande koeler om u processor lekker koel te houden. Het verschil tussen deze koelers en de (standaard) koeler die al in uw PC aanwezig is, is dat de meeste koelers hier een beter koelvermogen bieden en/of meer gericht zijn om een stille (silent) oplossing te bieden.
Veel van deze koelers zijn ook met wat hoogwaardiger materiaal uitgevoerd, bv. Koper ipv. Aluminium of een combinatie daarvan (Koper neemt beter warmte op dan Aluminium, alhoewel Aluminium weer beter warmte afgeeft aan lucht blijkt Koper toch in het geheel beter te zijn).
CPU koelers zijn beschikbaar voor alle CPU sockets die bestaan, let er op bij het kiezen van een CPU koeler dat de koeler die u op het oog heeft geschikt is voor het type socket die u heeft en of de specificaties overeenkomen (zo is bijv. een koeler die een Intel CPU aankan tot aan 3,2Ghz natuurlijk niet geschikt voor een Intel CPU die op 3,6Ghz loopt).
Ook bestaan er nog koelingen die zijn gebaseerd op water ipv. lucht meestal zijn deze oplossingen wat duurder en ingewikkelder om aan te sluiten echter het voordeel van waterkoeling is de stilte, er draaien tenslotte geen fans of er draait maar 1 hele grote fan (grote fans zijn bijna altijd stiller dan kleine fans daar een grote fan minder omwentelingen hoeft te maken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen) en waterkoeling koelt meestal iets beter dan luchtkoeling daar luchtkoeling afhankelijk is van de temperatuur binnen de PC. Enkele bekende fabrikanten zijn; Zalman (silent oplossingen), Coolermaster, Vantec, Spire en Thermaltake.